浙江省2019年高考英语二轮专题复习 阅读理解提分特训(三).doc

上传人:tia****nde 文档编号:6419365 上传时间:2020-02-25 格式:DOC 页数:7 大小:32.50KB
返回 下载 相关 举报
浙江省2019年高考英语二轮专题复习 阅读理解提分特训(三).doc_第1页
第1页 / 共7页
浙江省2019年高考英语二轮专题复习 阅读理解提分特训(三).doc_第2页
第2页 / 共7页
浙江省2019年高考英语二轮专题复习 阅读理解提分特训(三).doc_第3页
第3页 / 共7页
点击查看更多>>
资源描述
阅读理解提分特训(三)A【社会文化类】In todays world of smart phones and notebook puters,most people have at least one time-telling thing with them.Since these digital products are so mon,is time running out for the 500-year-old watch? According to some consumers,the answer is yes.New Jersey teenager Charlie Wollman says a watch is “an extra piece of equipment with no necessary function.” Many young adults think so and use their smart phones to tell time.It is said that fewer young people wear watches today than ten years ago.As a result,some people say that the watch industry is at a crossroads.However,watchmakers optimistically say that watches redeem popularity when consumers reach their 20s and 30s.By then,they are willing to spend money on a quality watch that doesnt just keep good time.Fifty years ago,watchmakers took pride in their products accuracy.But in recent years,the watch industry has changed itself into an accessory business.And today,the image a watch municates has bee more important than the time it tells.“plications”features that go beyond simple timekeepingare an important part of a watchs image.Todays watches offer lots of features that meet almost any personality.These features include passes,USB drivers,and even other functions.Creativity also plays a key role in designing todays watches.For example, Japanese watchmaker Tokyoflash makes watches that dont even look like watches.The panys popular Shinshoku model uses different color lights to tell time.It looks more like a fashionable bracelet than a watch.Whether a watch municates fashion sense,creative talent of a love sports, consumers want their watches to stand out.Nowadays,everyone has the same kind of gadget in their bags,so people want to make a statement with whats on their wrists.Will this interest in wrist fashion last? Only time will tell!1.What can we know from the first paragraph?A.As most people see,watches are out of fashion.B.The watch industry will close down sooner or later.C.Some people feel that watches have been of no use.D.There are so many choices of watches for teenagers today.2.Japanese watchmaker Tokyoflash is mentioned in Paragraph 4 to .A.tell that todays watches need more imaginationB.show why Shinshoku watches are popularC.advertise Shinshoku watches made by TokyoflashD.make a parison between watches and bracelets3.What might be the most suitable title for the passage?A.Japanese Watches Stand OutB.Watches Tell More Than TimeC.Watch Industry Is in a Bad SituationD.Watches Are Being Less Popular语篇解读:本文为夹叙夹议文。文章讲述了虽然现在的青少年们不喜欢用手表,但是手表这一个有悠久历史的发明并没有退出人们的生活舞台。现在的手表不管从外形,还是从功能上,都发生了很大的变化,它已经不只是一个报时的工具了。答案及剖析:1.C细节理解题。根据第一段中Since these digital products are so mon,is time running out for the 500-year-old watch? According to some consumers,the answer is yes.以及下文实例可知,有些人认为手表已没有多大的用途了。2.A细节理解题。根据第四段第一个句子Creativity also plays a key role in designing todays watches.可知,现在手表设计制造将现代设计理念与革命性创新融于一体。3.B主旨大意题。由全文可知,现在的手表不管从外形,还是从功能上,都发生了很大的变化,它已经不只是一个用来报时的工具了。故B项正确。【疑难词汇解读】1.redeem v.挽回;恢复She redeemed her reputation with a powerful speech to the party convention.她由于向党代表大会做了有力的演说而挽回了自己的声誉。 2.gadget n.小玩意儿;小巧的机械 This gadget can perform many different functions.这种机器具有多种不 同的功能。B【短篇故事类】(2017浙江东阳中学高三下学期考试)Mr.Peter Johnson,aged twenty-three,battled for half an hour to escape from his trapped car yesterday when it landed upside down in three feet of water.Mr.Johnson took the only escape routethrough the boot(行李箱).Mr.Johnsons car had finished up in a ditch(沟渠) at Romney Marsin,Kent,after skidding on ice and hitting a bank.“Fortunately,the water began to e in only slowly,” Mr.Johnson said,“I couldnt force the doors because they were jammed against the walls of the ditch and dared not open the windows because I knew water would e flooding in.”Mr.Johnson,a sweet salesman of Sitting Home,Kent,first tried to attract the attention of other motorists by sounding the horn and hammering on the roof and boot.Then he began his struggle to escape.Later he said,“It was really a half penny that saved my life.It was the only coin I had in my pocket and I used it to unscrew (拧开) the back seat to get into the boot.I hammered desperately with a hammer trying to make someone hear,but no help came.”It took ten minutes to unscrew the seat,and a further five minutes to clear the sweet samples from the boot.Then Mr.Johnson found a wrench (扳手) and began to work on the boot lock.Fifteen minutes passed by.“It was the only chance I had.Finally it gave,but as soon as I moved the boot lid,the water and mud poured in.I forced the lid down into the mud and scrambled clear as the car filled up.”His hands and arms cut and bruised (擦伤),Mr.Johnson got to Beckett Farm nearby,where he was looked after by the farmers wife,Mrs.Lucy Bates.Trembling in a blanket,he said,“That thirty minutes seemed like hours.” “Only the tips of the car wheels were visible,”police said last night.The vehicle had sunk into two feet of mud at the bottom of the ditch.4.In which section of a newspaper can we read this article?A.Book review.B.News report.C.Campus life.D.Continued story.5.The underlined sentence in Paragraph 5 “Finally it gave” means that .A.luckily the door was torn away in the endB.at last the wrench went brokenC.the lock came open after all his effortsD.the chance was lost at the last minute6.It can be inferred from the passage that .A.the ditch was along a quiet country roadB.the accident happened on a clear warm dayC.the police helped Mr.Johnson get out of the ditchD.Mr.Johnson had a tender wife and was well attended语篇解读:本文讲述了Mr.Johnson由于车祸被困于水下车内半个小时,最后死里逃生的 故事。答案及剖析:4.C文章出处题。本文主要讲述了Mr.Johnson在乡村僻静之处脱困于汽车后备箱的故事,可知是乡下的生活琐事,故选C项。5.C句意理解题。根据文中第五段Then Mr.Johnson found a wrench(扳手) and began to work on the boot lock.Fifteen minutes passed by.“It was the only chance I had.Finally it gave.”可知Johnson先生发现一个扳手并开始努力打开汽车后备箱的锁。由画线句子之后“but as soon as I moved the boot lid,the water and mud poured in.”可知最终他打开了后备箱的锁。故C项正确。6.A推理判断题。根据第三段.first tried to attract the attention of other motorists by sounding the horn and hammering on the roof and boot和第四段最后一句I hammered desperately with a hammer trying to make someone hear,but no help came.以及最后一段的第一句,可知Johnson先生想通过按喇叭和用锤子敲击试图寻求帮助,但是没有人来。沟渠所在的道路上人员车辆稀少,十分僻静,所以A项正确。C【科普知识类】The Israeli farmers who pioneered the revolutionary technology known as drip irrigation werent trying to solve one of the worlds most urgent problems.They were just trying to survive.They lived in the desert,and they didnt have enough water to grow their crops.In its simplest form,it was little more than a pipe with holes in it.But behind each hole was a hi-tech dripper that let out just the right amount of water.Snaked along a row of crops so that the holes were positioned directly above the roots,the pipe could direct each precious drop of water directly to the plants,getting a bigger harvest while using a very small amount of water.Over time,the farmers improved upon the technology,perfecting the drippers that regulated the flow of water,and connecting the pipelines to puters that could determine exactly how much water each plant needed and when.If the global population kept growing,the rest of the world would increasingly resemble their little munity in the desert.So they began selling their irrigation systems in other parts of the world,eventually expanding to more than 110 countries.Netafirm,the pany says its lifting people out of poverty and conserving water at a time when the importance of doing so has never been clearer.The mass adoption of drip irrigation wont save the world by itself.To avoid the ing catastrophe,nearly everybody will,in some way,have to do more with less,perhaps through accepting and using other new technologies.Otherwise,its going to get ugly.7.Why is drip irrigation called “the revolutionary technology”?A.It saves the world all by itself.B.It is controlled by puters.C.It makes irrigation more effective.D.It provides deserts with water.8.What does “one of the worlds most urgent problems” in Paragraph 1 refer to?A.Lacking water.B.Lacking labor.C.Lacking food. D.Lacking energy.9.How does the drip irrigation help farmers with crops?A.By drilling holes on the pipes.B.By regulating water via drippers.C.By snaking pipes along the crops.D.By placing pipes just above roots.语篇解读:本文为一篇说明文。文章介绍以色列自流滴水灌溉系统。这种系统通过电脑计算出每株植物需要的水量,然后再通过滴流器控制水,提高了水的利用率。答案及剖析:7.C推理判断题。文章第四段讲述了自流滴水灌溉系统使用的重要意义。这一系统可推广到世界许多国家,使得灌溉更为有效,增加粮食产量。 故选C项。8.A词义猜测题。根据画线部分后面的两个句子They were just trying to survive.They lived in the desert,and they didnt have enough water to grow their crops.可知画线部分指的是缺水问题。9.B细节理解题。根据第二段前两句以及.the pipe could direct each precious drop of water directly to the plants.可知,这一灌溉系统就是通过滴流器控制水,故B正确。【疑难词汇解读】1.perfect v.使完美He practised hard to perfect his technique.他刻苦练习,以使技术娴熟。 2.regulate v.调整;调节This system can regulate the temperature of the room.这种系统能调节室内温度。He regulated his watch according to the radio.他听收音机校准了他的表。3.conserve v.节约,节省These factories close at the weekend to conserve energy.为了节约能源,这些工厂周末不开工。【长难句子分析】Snaked along a row of crops so that the holes were positioned directly above the roots,the pipe could direct each precious drop of water directly to the plants,getting a bigger harvest while using a very small amount of water.这是一个简单句。Snaked along a row of crops so that the holes were positioned directly above the roots为过去分词短语作状语,表示原因;getting a bigger harvest while using a very small amount of water为动词-ing形式短语作状语,表示结果。因为管道是沿着作物一排排铺设的,管道上的洞口恰好在根系上端,所以在灌溉时每一滴珍贵的水都能直接浇到植物上,这样就可以用少量的水获得较大的收入。
展开阅读全文
相关资源
正为您匹配相似的精品文档
相关搜索

最新文档


当前位置:首页 > 图纸专区 > 高中资料


copyright@ 2023-2025  zhuangpeitu.com 装配图网版权所有   联系电话:18123376007

备案号:ICP2024067431-1 川公网安备51140202000466号


本站为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有。装配图网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。若文档所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知装配图网,我们立即给予删除!