初中英语阅读理解专项练习27个

上传人:gbs****77 文档编号:10235929 上传时间:2020-04-10 格式:DOCX 页数:37 大小:67.04KB
返回 下载 相关 举报
初中英语阅读理解专项练习27个_第1页
第1页 / 共37页
初中英语阅读理解专项练习27个_第2页
第2页 / 共37页
初中英语阅读理解专项练习27个_第3页
第3页 / 共37页
点击查看更多>>
资源描述
阅读理解专项练习1Jean is a bright young woman who comes from a rich and famous family. She goes to a good university and has everything that money can buy. Well, almost everything. The problem is that the people in Jeans family are so busy that they can hardly find time to be with her. In fact, Jean is quite lonely.So Jean spends a lot of time on her QQ. She likes being anonymous, talking to people who do not know about her famous family and her rich life. She uses the name Linda on QQ and has made a lot of friends who she keeps in touch with quite often.Last year Jean made a very special friend on QQ. His name was David and lived in San Francisco. David was full of stories and jokes. He and Jean had a common interest in rock music and modern dance. So it always took them hours to talk happily on QQ and sometimes they even forgot their time. Of course, they wanted to know more about each other. David sent a picture of himself: He was a tall, good-looking young man with a big, happy smile. As time went by, they became good friends and often sent cards and small things to each other.When Jeans father told her that he was going on a business trip to San Francisco, she asked him to let her go with him so that she could give David a surprise for his birthday. She would take him the latest DVD of their favorite rock singer. But when she knocked on Davids door in San Francisco, she found that her special friend was a twelve-year-old boy named Jim! 1. Jean spends a lot of her time on QQ because she is _.A. rich B. famousC. young D. lonely2. Jean thought “David” was special because he _.A. made her quite happy on QQ B. was from San FranciscoC. sent her a picture of himself D. was tall and good-looking3. When Jean and “David” met and introduced themselves to each other, who felt surprised?A. “David”. B. Both “David” and Jean.C. Jean. D. Neither “David” nor Jean.4. Whats the main idea of the passage?A. Dont believe those you get to know on QQ so easily.B. People dont use their real names on QQ so often.C. Dont go to meet those you get to know on QQ.D. People should tell their real names to others on QQ.【答案及解析】1. 选D。由第1段的句子In fact, Jean is quite lonely. 可知答案选D。2. 选A。Jean认为David幽默风趣,在摇滚乐和现代舞上和她有共同的兴趣,他们可以在网上快乐地聊上几个小时。很显然David使得Jean很开心。答案选A。3. 选C。文章的最后一句she found that her special friend was a twelve-year-old boy named Jim!告诉我们,当Jean发现她那特殊的朋友是一个12岁的小孩时,用了一个感叹号结尾,虽然作者没有直接说Jean感到惊讶,但是我们可以从这个标点符号推断出她的感觉应该是十分surprised(惊讶的)。4. 选A。本文讲述Jean交了个十分投缘的网友,后来却发现对方原来只是一个12岁的小男孩。通过这个故事,短文意在告戒人们不要轻易相信Q友,答案选A。2Linda Evans was my best friendlike the sister I never had. We did everything together: piano lessons, movies, swimming, horseback riding.When I was 13, my family moved away. Linda and I kept in touch through letters, and we saw each other on special timelike my wedding and Lindas. Soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often. One day a card that I sent came back, stamped “Address Unknown. ” I had no idea how to find Linda.Over the years, I missed Linda very much. I wanted to share happiness of my children and then grandchildren. And I needed to share my sadness when my brother and then mother died. There was an empty place in my heart that only a friend like Linda could fill.One day I was reading a newspaper when I noticed a photo of a young woman who looked very much like Linda and whose last name was Wagman Lindas married name. “There must be thousands of Wagmans,” I thought, but J still wrote to her.She called as soon as she got my letter. “Mrs Tobin!” she said excitedly, “Linda Evans Wagman is my mother. ”Minutes later I heard a voice that I knew very much, even after 40 years, laughed and cried and caught up on each others lives. Now the empty place in my heart is filled. And theres one thing that Linda and I know for sure: We wont lose each other again!根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。1. The writer went to piano lessons with Linda Evans _.A. at the age of 13B. before she got marriedC. after they moved to new homesD. before the writers family moved away2. They didnt often write to each other because they _.A. got marriedB. had little time to do soC. didnt like writing lettersD. could see each other on special time3. There was an empty place in the writers heart because she _.A. was in troubleB. didnt know Lindas addressC. received the card that she sentD. didnt have a friend like Linda to share her happiness or sadness4. The writer was happy when she _.A. read the newspaperB. heard Lindas voice on the phoneC. met a young woman who looked a lot like LindaD. wrote to the woman whose last name was Wagman5. They havent kept in touch _.A. for about 40 yearsB. for about 27 yearsC. since they got marriedD. since the writers family moved away【答案及解析】1. 选D。开始的时候作者与Linda总是一起去上钢琴课、看电影、游泳、骑马等,但后来在作者13岁的时候,作者一家搬走了,两人只能通过书信联系。比较四个选项,显然只能选D。2. 选B。根据文章第2段中的Soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often 根据文可知,她们之所以没经常写信,是因为她们要忙于照顾孩子,又要搬新家,也就是说,她们没有时间写信。3. 选D。根据文章第3段内容可知答案。4. 选B。真正让作者感到高兴的是当她在电话上听到老朋友Linda的声音的时候。而读到报纸的时候和写信的时候都还只是在猜测,那时还谈不上高兴。5. 选A。根据文章最后一段中的Minutes later I heard a voice that I knew very much, even after 40 years可知,答案选A。3A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach. After the doctor had examined him carefully, he said to him, “Well, theres nothing really wrong with you, Im glad to say. Your only trouble is that you worry too much. Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago, and I gave him the same advice as I am going to give you. He was worried because he couldnt pay his tailors bills. I told him not to worry about the bills any more. He took my advice and when he came to see me again two days ago, he told me that he now feltquite all right again. ” “Yes, I know all about that,” answered the patient sadly. “You see, Im that mans tailor!”根据以上短文内容判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。1. The tailor went to see his doctor because he has got a headache.2. There is nothing serious with the tailor.3. A man with the same trouble as the tailor a few days ago.4. The doctor gave the man and the tailor the same advice.5. The tailor was worried because a man couldnt pay his bills.【答案及解析】1. 选F。根据第1句A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach可知本题是错误的。2. 选T。根据there is no thing really wrong with you (tailor)可知裁缝的身体并没有什么大碍,故可判断此题与短文内容相符。3. 选F。根据句子Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago可知本题所叙述的时间与短文内容不一致,因此可判断此题是错误的。4. 选T。根据and I gave him the same advice as I am going to give you可知答案。5. 选T。通读全文我们可知:上一个病人是担心他自己不能付钱给他的裁缝,而这个裁缝的病因却是因为担心那个人不能付钱给他的。4Not many years ago, some farmers were worried because hawkswere taking many of their chicken. The farmers didnt know what to do. Finally they went to the countryofficials and asked for help.“Kill the hawks,” the officials said, “We will even pay for them,” so the farmers began to think of ways to kill the hawks.The farmers killed many hawks. They no longer had to worry about their chickens. But they now had a new worry. Field mice were eating up a lot of the farmers grain.How did this happen?Hawks eat not only chickens but also field mice. They eat more field mice than chickens. But the farmers didnt know this. When they killed a lot of hawks, they changed the balance.When people move into a new place, they often destroy many wild plants. Often these plants are food for the animals. If the animals cant find enough plants to eat, they will starve or have to leave the place.In one part of the USA, for example the deer there like to eat a certain kind of wild roses. The mountain lions there eat the deer. The number of deer, mountain lions and wild roses doesnt change much if people leave things as they are.But people killed many mountain lions in order to protect the deer. Soon there were so many deer that they ate up all the wild roses. Then the deer began to eat the green leaves of young trees. These trees were important to the farmers. So the farmers thought of ways to protect their trees. Now the deer had nothing to eat, and many of them died. This was another lesson from nature.To keep the balance of nature is important for us to remember.根据以上短文内容判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。1. Finally the officials told the farmers to kill the hawks.2. Field mice eat not only chickens but also the farmers grain.3. When the animals cant find enough plants to eat in a place, they will starve or have to leave.4. The number of animals changes much if people leave things as they are.5. It is important for us to keep the balance of nature.【答案及解析】1. 选T。根据句子 “Kill the hawks,” the officials said. 可知,此题与短文内容相符合,所以可判断为正确。2. 选F。本题句意为“田鼠不仅吃小鸡还吃农民的庄稼”,但由句子Field mice were eating up a lot of the farmers grain. 可知,田鼠只吃庄稼,3. 选T。由句子If the animals cant find enough plants to eat, they will starve or have to leave the place. 可知本题正确。4. 选F。由短文内容可知,如果人们不破坏生态平衡,而顺其自然,则动物的数量不会有多大的改变。故本题与原文不一致,所以判断此题错误。5. 选T。从短文的最后一句To keep the balance of nature is important for us to remember. 我们知道:保持生态平衡对我们来说是非常重要的。5One day the famous American scientist Albert Einstein met an old friend of his on a street in New York.“Mr Einstein,” said the friend, “ it seems that you need to put on a new overcoat. Look, how worn-out it is!”“It doesnt matter,” answered Albert Einstein. “No one knows me here in New York.”Several years later they met in New York again. Einstein had been a world-famous physicist after then but he still wore the same old overcoat.Once more his friend persuaded him to buy a new one.“There is no need now,” said Einstein, “Everybody here has known me.”根据短文内容,回答问题。1. Where did Albert Einstein met an old friend of his?_2. What did the friend want him to buy?_3. How about Einsteins overcoat?_4. Did Einstein still wear the same old overcoat when he became a world-famous physicist?_5. What did Einstein say when the friend persuade once more him to buy a new overcoat?_【答案及解析】1. On a street in New York. 所问的问题是“爱因斯坦在那儿遇见了他的老朋友?”根据One day the famous American scientist Albert Einstein met an old friend of his on a street in New York(一天,在纽约的一条街道上,著名美国科学家爱因斯坦遇见了他的一个老朋友)就能作出上述回答。2. A new overcoat. 所问的问题是 “他的朋友让他买什么?” 根据“ it seems that you need to put on a new overcoat. Look, how worn-out it is!”(“你该穿一件新大衣了。看,你的大衣多么破呀!)就能作出上述回答。3. Very old. 所问的问题是 “爱因斯坦的大衣怎么样了?” 根据文章的标题就能作出上述回答。4. Yes, he did. 所问的问题是 “成名之后的爱因斯坦仍然穿同一件破大衣吗?” 根据Several years later they met in New York again. Einstein had been a world-famous physicist after then but he still wore the same old overcoat. (几年之后,他们再次在纽约相遇了,这时候的爱因斯坦已经成了世界著名的大科学家。然而,他仍然穿着那件破大衣)就能作出上述回答。5. There is no need now. Everybody here has known me. 所问的问题是 “当朋友再次劝爱因斯坦买一件新大衣时,他是怎么说的?” 根据“There is no need now,” said Einstein, “Everybody here has known me.”(爱因斯坦说:“没有必要了,这儿的人都知道我了)就能作出上述回答。6Little Tommy was doing very badly in math. His parents had tried everythingtutors, cards, special learning centersin short, everything they could think of. Finally they took Tommy to a catholic school.After the first day, little Tommy came home with a very serious look on his face. He didnt kiss his mother hello. Instead, he went straight to his room and started studying. Books and papers were spread out all over the room and little Tommy was hard at work. His mother was surprised. She called him down to dinner and as soon as he finished eating, he went back to his room, without a word. In no time he was back hitting the books as hard as before. This went on for some time, day after day while the mother tried to understand what was happening.Finally, little Tommy brought home his report card. He quietly put it on the table and went up to his room and hit the books. His mom looked at it and to her surprise, little Tommy got an A in math. She could no longer hold her curiosity. She went to his room and asked, “Son, what was it? Was it the nuns?”Little Tommy looked at her and shook his head, “No. ”“Well then,” she asked again. “WHAT was it?”Little Tommy looked at her and said, “Well, on the first day of school, when I saw that man nailed to the plus sign, I knew they werent joking. ”根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。1. Why did Tommys parents send him to a catholic school?A. Because he could eat well there.B. Because he could earn more about nuns.C. Because his parents wanted him to do better in his math.D. Because his parents didnt want him to learn math any more.2. Tommys mother felt surprised that his son _.A. was still the same as usualB. ate so much at dinnerC. kissed her hello after schoolD. worked hard but said little3. “Hitting the books” means “_” in Chinese.A. 用功B. 捶书C. 发泄D. 振作4. The last sentence in the passage shows that _.A. Tommy felt sorry for the mailB. Tommy was afraid of being nailedC. Tommy didnt like the plus signD. Tommy liked playing jokes on others5. From the passage, we can infer that _.A. teachers should be strict with their studentsB. mistaking might do good sometimesC. a catholic school is much better than other onesD. nuns are good at helping children with their math【答案及解析】1. 选C。文章第1段说Tommy数学学不好,其父母想尽了一切办法都不奏效,最后将他送进了一所天主教的教会学校。2. 选D。认真阅读第2段前面几句话,并注意以下信息:After the first day, little Tommy came homedidnt kiss his mother hellowas hard at workwithout a word. 可知答案应选D。3. 选A。根据文章大意和Finally, little Tommy brought home his report card. He quietly put it on the table and went up to his room and hit the books这个句子的语境,可知hit the books的意思是“用功”。4. 选B。Tommy学习一直不用功,但自从进了这所catholic school之后,情况就不一样了整天都发狠读书,结果数学考试也得了A。这是为什么呢?文章在最后道出了其原因:Well, on the first day of school, when I saw that man nailed (钉) to the plus sign (加号), I knew they werent joking. 由此可知,Tommy是担心学习不用功会被钉在十字架上。5. 选B。Tommy把the man nailed to the plus sign误解为“学习不用功的结果”,从而一改自己原来不好学的不良习惯,很快就把数学成绩赶了上去。可见,误解有时也可以起到好的效果。7Have you ever heard of a girl of 15, who set up a company of her own? Wendy Wong is the girl. She started the business two years ago. She has already written several successful computer games. They are so popular that over half a million games are sold every year. Now all of her family work in her business, and she is still at school.She gets up early in the morning, and then she talks with her family about the business over breakfast. Every day she goes to school in her own car with a driver, for she is not old enough.She enjoys her school, but some of the work is too easy for her to feel interested. She usually gets A grades in all her subjects, so the other students often ask her for help.She finished her homework in half an hour after her driver takes her home. After dinner, she goes to her office and goes on working on her computer, writing games until 2 am. She does not usually need so much sleep as other children.根据短文内容,回答问题。1. When did Wendy Wong start the business?_2. What has Wendy Wong already written successful?_3. How does Wendy Wong go to school every day?_4. How about her grades in all her subjects?_5. How long can she finish her homework?_【答案及解析】1. At the age of thirteen。所问的问题是“Wendy Wong什么时候开始做生意?” 根据Have you ever heard of a girl of 15, who set up a company of her own? Wendy Wong is the girl. She started the business two years ago(你曾经听说过一个15岁办了属于自己的公司的女孩吗? Wendy Wong就是这个办公司的女孩,她两年以前就开始做生意 )就能作出上述回答。2. Computer games。所问的问题是“她成功地写出了什么?”根据 She has already written several successful computer games(她已经成功地写出了几部游戏程序)就能作出上述回答。3. In her own car with a driver。所问的问题是“Wendy Wong每天怎样去上学?”根据Every day she goes to school in her own car with a driver, for she is not old enough(每天司机开着她自己的车送她去上学, 这是因为她年龄还小)就能作出上述回答。4. She usually gets A grades。所问的问题是“Wendy Wong的学习怎么样?”根据She usually gets A grades in all her subjects, so the other students often ask her for help. (在所有功课中,她通常都得优秀,因此,她的同学常常问她功课方面的问题)就能作出上述回答。5. In half an hour。所问的问题是“她多长时间能做完作业?”根据She finished her homework in half an hour after her driver takes her home(在她的司机送她回家之后的半个小时内完成作业)就能作出上述回答。8Alfred Nobel, the great Swedish inventor and industrialist, was born in Stockholm on October 21, 1833, but moved to Russia with his parents in 1842, where his father, Immanuel, made a strong position for himself in the engineering industry. Immanuel Nobel invented landmine and made a lot of money from the government during the Crimean War, but went bankrupt soon after. Then, the family returned to Sweden in 1859, where Alfred began his own study of explosives in his fathers lab. He had never been to school or university but had taught himself, and by the time he was twenty, he became a skillful chemist and excellent linguist, speaking Swedish, Russian, German, French and English.He built up over 80 companies in 20 different countries. He was always searching for a meaning to life. He spent much time and money working on how to end the wars, and the peace between nations, until his death in Italy in 1896. His famous last will, in which he left money to provide prizes for outstanding work in physics, chemistry, physiology, medicine, literature and peace, is a memorial to his interests and ideas. And so, the man is remembered and respected long after his death.根据短文内容,选择能回答所提问题的正确答案1. Where was Alfred Nobel born? He was born in _.A. Sweden B. StockholmC. Russia D. Moscow2. What did Immanuel Nobel invented during the Crimean War?A. The engineering industry. B. A strong position.C. Landmine. D. Study of explosives.3. Why did Alfred Nobel return to Sweden ? Because his father _.A. went bankrupt B. was put in prisonC. was ill D. died4. How many companies did Alfred Nobel build up? He built up _ companies in different countries.A. 20 B. 40C. 60 D. 805. What was Alfred Nobel always searing for? _.A. More time and more money B. A meaning to lifeC. How to end the war D. The peace between nations【答案及解析】1. B。根据Alfred Nobel, the great Swedish inventor and industrialist, was born in Stockholm on October 21, 1833. (伟大的瑞典发明家和实业家诺贝尔于1883年10月21日出生于斯德哥尔摩)就能确定正确选项。2. C。根据Immanuel Nobel invented landmine and made a lot of money from the government during the Crimean War(以马利诺贝尔在克里米亚战争中发明地雷,挣了很多钱)就能确定正确答案。3. A。根据went bankrupt soon after(不久破产了)就能确定正确答案(from www.zkenglish.com)。4. D。根据He built up over 80 companies in 20 different countries(他在20个国家建了80多个公司)就能确定答案。5. B。根据He was always searching for a meaning to life(他总是在搜索生活的意义)就能确定答案。9I worked for a short time as a cashier at a restaurant a few months ago. I also helped to clean up the tables when it was very busy. One night, just before Christmas, I found a large black wallet on the floor near one of the tables. I guessed I should check it to find out who was the owner, but I was very busy at the time. And I imagined that if there was something valuablein the wallet, the owner would be back. Sure enough, an hour lat
展开阅读全文
相关资源
正为您匹配相似的精品文档
相关搜索

最新文档


当前位置:首页 > 办公文档 > 解决方案


copyright@ 2023-2025  zhuangpeitu.com 装配图网版权所有   联系电话:18123376007

备案号:ICP2024067431-1 川公网安备51140202000466号


本站为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有。装配图网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。若文档所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知装配图网,我们立即给予删除!