中考英语阅读理解专项练习含详细答案

上传人:ph****6 文档编号:92102519 上传时间:2022-05-18 格式:DOC 页数:29 大小:151.50KB
返回 下载 相关 举报
中考英语阅读理解专项练习含详细答案_第1页
第1页 / 共29页
中考英语阅读理解专项练习含详细答案_第2页
第2页 / 共29页
中考英语阅读理解专项练习含详细答案_第3页
第3页 / 共29页
点击查看更多>>
资源描述
.中考英语阅读专项练习一、Im Marie. I work in a nursing home (养老院) and my job is to look after the old people. Alice is one of them. Shes a very nice old woman.This year, Alice had a difficult time. She went to hospital twice. In November, I finally could get her back to her “home.Alice hoped that her daughter could e to visit her on Christmas Eve because she wanted to be with her family, like the old days. But her daughter was ing after Christmas, so she was very sad. I also felt sad because she would be alone on the holiday!On Christmas Eve, I took her to a candlelight service (烛光礼拜) at church that night.I didnt take her to my church. I took her to the church in her old neighborhood. We got there early and I let her sit near the door, so people could see her when they came in. Soon some of her friends came to the church and they all talked to her and sat with her.Alice got a lot of love from her old and new friends there. She said she loved the gift like this. That night, I thought I got the best gift: the smile on Alices face.根据材料容选择正确答案。1 What did Marie think of Alices life this year“A. Difficult. B. Happy.C. E*citing. D. Boring.2Alice wanted to on Christmas Eve.A. leave hospital B. have a partyC. stay with her daughter D. see her old friends3 Marie spent the Christmas Eve .A. in the nursing home B. in a churchC. in her house D. in a hospital4What can we learn about Alice“A. She lived with her daughter.B. She was in very good health.C. She liked staying in the nursing home.D. She was unhappy before the Christmas Eve.5What is the best title of the passage“A. The best Candlelight Service.B. The best Christmas gift.C. Alices family.D. Maries job.二、Happiness is important for everyone. Most people want to be happy but few know how to find happiness. Money and success dont bring lasting happiness. Happiness depends on ourselves. In other words, we make our own happiness.Some people believe that if they are wealthy, they will be able to do anything they want, which means happiness. On the other hand, some people believe that holding a high position in the government is happiness. In this way, you have not only money, but also many other things which cant be bought by money. However, other people believe that having lots of money is not happiness, nor is holding a high position in the government. These people value(重视) their beliefs, or their intelligence, or their health. They think these can make them happy.Here are a few ways to help you be happier.The first secret of happiness is to enjoy the simple things in life. Too often, we spend so much time thinking about the future, for e*ample, getting into college or getting a good job, that we dont enjoy the present. You should enjoy lifes simple pleasures, such as reading a good book, listening to your favorite music, or spending time with close friends. People who have close friends usually enjoy happier and healthier lives.The second secret of happiness is to be active. Many people go dancing or play sports. People can forget about their problems and only think about the activities.Finally, many people find happiness in helping others. According to studies, people feel good when they volunteer their time to do many meaningful things for other people. If you want to feel happier, do something nice for someone. You can help a friend with his or her studies, go shopping to get food for an old neighbor, or simply help around the house.Now maybe you know how to find happiness!6The underlined word “wealthy means “_ in the article.A. pleased B. healthyC. e*cited D. rich7Some people who hold a high position in the government think they can _.A. get money and something they cant buy with moneyB. do what they want to do at any timeC. enjoy health which makes them work hardD. take an active part in all kinds of activities every day8The writer thinks the secret of happiness is that people _.A. think about getting a good jobB. think of presents they dont likeC. often spend time with close friendsD. often spend time on entering the college9Many people find it happy to _.A. remember the old days and troublesB. do some meaningful things for othersC. go shopping to buy some foodD. make much money and little success10The passage mainly tells us _.A. how to find happinessB. how to save happinessC. to do something good for othersD. to value our beliefs or health三、Bognor Regis is a small beautiful town in the UK. From March 12 to 17 of each year, lots of clowns (小丑) get together in the town to celebrate the International Clown Festival. The first one was in 1987.During the festival, people can see all kinds of clowns. They are together for the clown shows. They have big feet, red noses and look really funny. They sing and dance in a strange way to make people happy. Children like this interesting festival best. Now women can take part in the clown shows and theyre very popular. But in the past, only men could be clowns.11The International Clown Festival finishes on _ every year.A. March 12 B. March 14C. March 15 D. March 1712The first International Clown Festival was in _.A. 1978 B. 1987C. 1879 D. 179813_like the festival best.Old people B. WomenC. Men D. Children14What can we learn about the festival?A. Its a festival only for kidsB. Clowns wear blue noses.C. It has a history of 27 years.D. Clowns have to dance to make people happy15What is the best title of the passage?A. Wonderful clown shows.B. Bognor Regis clown festval.C. A beautiful town, Bognor Regis.D. The first International Clown Festival.1A2C3B4D5B【解析】试题分析:这篇短文给我们讲述的是Marie,一个养老院的工作者,陪着Alice,一个孤独的老人过圣诞节。在圣诞节的前夜,他们去了Alice家附近的教堂,让Alice见到了她的很多老朋友,这个孤独的老人过得很开心,她脸上的笑就是Marie收到的最好的圣诞礼物。1细节理解题。根据短文第二段中This year, Alice had a difficult time.可知,短文中Marie告诉我们Alice这一年过得很困难。由此可知选A。2细节理解题。根据短文第三段中Alice hoped that her daughter could e to visit her on Christmas Eve because she wanted to be with her family,可知,圣诞节前夜,Alice想让她的女儿来陪她。应选C。3细节理解题。根据短文第四段中On Christmas Eve, I took her to a candlelight service (烛光礼拜) at church that night.可知,在圣诞节的前夜,Marie陪着Alice来到教堂做礼拜。应选B。4推理判断题。根据短文中Alice hoped that her daughter could e to visit her on Christmas Eve But her daughter was ing after Christmas, so she was very sad可以看出,Alice想让女儿来陪她过圣诞节,但是她的女儿要到圣诞节之后才能来,所以Alice非常伤心。应选D。5主旨大意题。这篇短文给我们讲述的是Marie,一个养老院的工作者,陪着Alice,一个孤独的老人过圣诞节。在圣诞节的前夜,他们去了Alice家附近的教堂,让Alice见到了她的很多老朋友,这个孤独的老人过得很开心,她脸上的笑就是Marie收到的最好的圣诞礼物。故B选项最符合文意,表达文章主题,应选B。考点:日常生活类短文阅读。6D7A8C9B10A【解析】6细节理解题。题干意为:划线单词“wealthy是什么意思?联系后半句,他们能做任何他们想做的事情,所以上半句“If they are wealthy的意思是如果他们有钱了,应选D。7细节理解题。题干意为,有些在政府为高官的人他们认为他们能怎样?根据文章的描述“On the other hand, some people believe that holding a high position in the government is happiness. In this way, you have not only money, but also many other things which cant be bought by money.可知选择A。8细节理解题。题干意为:作者认为幸福的秘密是什么?根据文章第四段的描述可知选项A,B和D是错误的,根据文章的描述“or spending time with close friends. People who have close friends usually enjoy happier and healthier lives.可知选项C是正确的。9细节理解题。题干意为:人们能从做哪件事中找到快乐?A. remember the old days and troubles记住以前的日子和烦恼,文中没有提到,是错误的; B. do some meaningful things for others为其他人做一些有意义的事情,根据文章的描述“According to studies, people feel good when they volunteer their time to do many meaningful things for other people.可知,是正确的;C. go shopping to buy some food去购物买一些食物,根据文章的描述“go shopping to get food for an old neighbor,可知是错误的;D. make much money and little success挣很多的钱和很少的成功,结合文章,是错误的。应选B。10推理判断题。题干意为:这篇文章主要告诉我们什么?A. how to find happiness怎么找到幸福?B. how to save happiness怎么节约幸福;C. to do something good for others为其他人做一些好事;D. to value our beliefs or health使我们的信仰和安康有价值。通读文章,可知讲的是如何找到幸福,并且给我了三个建议,应选A。点评:本文是一篇说明文,讲述了幸福很重要,幸福取决于我们自己,有人认为有钱就是幸福地,有人认为当高官就是幸福,然而更多的人认为他们的信仰,机智安康更重要,然后作者提出了一些建议使我们幸福:享受简单的生活,要积极活泼,帮助他人。此题的难点是第74小题,需要我们逐个排除。考点:说明类短文。11D12B13D14C15B【解析】11细节理解题。题干意为:国际小丑节每年在什么时候完毕?根据文章的描述“From March 12 to 17 of each year, lots of clowns (小丑) get together in the town to celebrate the International Clown Festival.,可知选择D。12细节理解题。题干意为:第一届国际小丑节是在哪年开场的?根据文章的描述“The first one was in 1987.可知选择B。13细节理解题。题干意为:谁最喜欢这个节目?根据文章的描述“Children like this interesting festival best.,可知选择D。14细节理解题。题干意为:从这篇文章我们学到了什么?A. Its a festival only for kids. 这仅是为孩子们的节日,根据文章的描述“During the festival, people can see all kinds of clowns可知这个节目不仅仅是为孩子们的。B. Clowns wear blue noses. 小丑们带着蓝色的鼻子。根据文章的描述“They have big feet, red noses and look really funny.可知是错误的。C. It has a history of 27 years. 这个节日有27年的历史了。根据文章的描述,1987年开场,现在是2014年,算一下是有27年的历史了。故是正确的。C. Clowns have to dance to make people happy. 小丑们不得不跳舞使人们开场,根据文章的描述“They sing and dance in a strange way to make people happy.可知是错误的。15推理判断题。题干意为:文章的最好的题目是什么?通过读全文,可知主要描述的是小丑节这个节日。应选B。点评:本文是一篇说明文,讲述了博格诺里吉斯是英国的一个美丽的小城镇,在每年的3月12日17日,许多的小丑聚集到一起来庆祝小丑节。在节日期间,我们可以看到各式各样的小丑,现在妇女也可以扮成小丑,以前只有男人才可以扮小丑。此题的难点是第64小题,需要我们逐个排除错误的选项。四、Thomas Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be in the dark. However, the electric light was not his only invention. He also invented the motion picture camera and over1,200 other things. About every two weeks he created something new.Thomas Edison was born in 1847. He attended school for only three months. His mother taught him at home, but Thomas was mostly self-educated. He started e*perimenting at a young age.When he was 12 years old, he got his first job. He became a newsboy on train. He did e*periments on the train in his spare time. Unluckily, his first work e*perience did not end well. They fired him when he accidentally set fire to the floor of the train. Then Edison worked for five years as a telegraph operator, but he continued to spend much of his time in e*perimenting his first patent(专利权) in 1868 for a vote recorder run by electricity.Thomas Edison was totally deaf in one ear and hard of hearing in the other, but he thought of his deafness as a blessing in many ways. It kept conversations short, so that he could have more time for work. He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to sleep and eat.Thomas Edison died at the age of 84. He left a great many inventions that greatly improved the quality of life all over the world.16 How often did Edison make a new invention?A. About every fourteen days. B. About every seven days.C. About once a week. D. About twice a week.17The underlined world “fired in the passage means “_A. Gave somebody a job. B. Set fire to somebody.C. Let somebody down. D. Forced somebody to leaves his job.18 Edison considered his deafness as.A. something bad B. a gift from GodC. a kind of ability D. a disadvantage19Which of the following sentences is NOT true according to the passage“A. Edison had only 8hoursrest each day after his deafness.B. Edison got his education mostly by self-teaching.C. Edison had his first job in 1986.D. Edisoninventions greatly improved the quality of peoples life.20 What does the passage mainly talk about“A. The function of the electric light.B. Edison and his e*periments.C. The importance of inventions.D. The whole life of Edison.五、Kunming is the capital of Yunnan. Its a city with a long history. Kunming has a population of more than 5,000,000. Though the weather in Yunnan changes from place to place, Kunming is famous for her beautiful weather. Its neither too hot in summer nor too cold in winter. Thats why more and more people like to travel and even to live there. You can see that great changes have taken place here. A lot of tall buildings, cinemas and hospitals have been put up. You can cross the streets over footbridges in the city. You can buy whatever you want in shops and supermarkets in or around the city. Peoples lives are being better and better.At weekend or on holiday, people like to rela* themselves in different places and in different ways. In winter, people especially old people would like to climb the Western Hills. From the top of Hills, you can have a good look at the beautiful scenery of Kunming. Far away from the Hills, you can enjoy the Sleeping Beauty among the Hills. After supper, families take a walk along the bank of Dianchi Lake. The Golden Temple and E*PO Garden are two famous places of interest in the north of the city. E*PO Garden is known to people both at home and abroad. You can spend a whole day visiting the world-famous garden. A little farther away from the southeast of the city, a special forest weles you. It is not a tree forest, but a stone forest. So it is called the Stone Forest.People in Kunming are really friendly. They often invite their friends home to try delicious food, like rice or noodles. If you want to know more about Kunming and taste her food, please visit her yourself.21Whats the population of Kunming“A. Over five million. B. Over five thousand.C. Over five billion. D. Over five hundred.22.The weather in Yunnan is _.A. the same in different placesB. neither too hot nor too coldC. different in different placesD. different in the same place23The Sleeping Beauty is the name of a _.A. Person B. hill C. shop D.film star24_ is known to people all over the world.A. The Western Hills B. The Stone ForestC. The Golden Temple D. E*PO Garden25The writer of this passage wants to _.A. invite tourists to Kunming B. visit KunmingC. taste her food D. know more about Kunming六、Whenever the sun dropped and the blue sky came up, my father and I used to climb the mountain near my house. Walking together, my father and I used to have a lot of conversations through which I learned lessons from his e*periences. He always told me, “You should have goals like climbing the mountain. Without the mountain-climbing that we both enjoyed, we couldnt have enough time to spend together because my father was very busy. I really got a lot from mountain-climbing. It gave me time to talk with my father and to be in deep thought as well as develop my patience (耐力).Once we climbed a very high mountain. It was so challenging for me because I was only ten years old. During the first few hours of climbing, I enjoyed the flowers and trees, and the birds singing, but as time passed, I got a pain in both of my legs. I wanted to quit climbing. In fact, I hated it at that moment, but my father said to me, “You can always see a beautiful sky at the top of the mountain, but you cant see it before you reach the top. Only there at the top, can you see all of the nice things, just like in life.At that time, I was too young to understand his words. But later after that, I got new hope and confidence . I found myself standing at the top of the sky, which was as clear as crystal (水晶).26The passage tells us that mountain-climbing was _ for Father and Son.A. hard B. enjoyableC. painful D. fortable27The word “quit in the passage means “_.A. carry on B. put offC. give up D. pick up28Which of the following is similar in meaning to the fathers words in the second paragraph“A. You will get all you need at the top of the mountain.B. The sky is always as clear as crystal.C. You can find life is full of nice things.D. Never give up half-way.29We can infer (推断) from the last paragraph that _.A. the writer was very successful in his lifeB. the writer didnt reach the top of the mountainC. though the writer was young, he could understand his fatherD. the writer used to stop half-way when he climbed the mountain30The best title for the passage is“_.A. Reaching the Top of the MountainB. Enjoy the Beautiful ViewsC. Conversations between Father and SonD. Father and I七、Many of us dont pay much attention to the importance of eye care. It is said that if you take care of your body, then you can surely be healthy. That is why our eyes should be given a lot of care. Natural eye care should be put in a number one place.There are several causes leading to poor eyesight like not enough food, genes(基因) and aging. Televisions, puters and reading are also the causes of having poor eyesight. If you happen to work in front of the puter, it is best to take a break every once in a while. Something dirty can cause redness and they will make you unfortable. It is bad for your eyes, too. If this happens, the best way is to clean your eyes by using cold water. You must also try your best to protect your eyes from harmful things. For e*ample, sunglasses are not just for fashion but they can also serve as a great way to protect your eye-sight from UV rays.Eating healthy foods will do good to your eyesight. Remember that vitamin A, C and E are good for eyes. Try to eat food groups that have these vitamins. And you should do eye e*ercises because e*ercise protects your eyesight, too. If a person e*ercises regularly and eats the right kind of food, his eyes will stay in good condition for a long time.All above are natural ways of eye care that help us keep healthy eyes. Being happy all the time can be helpful to a persons eyesight, too. In a word, eye care is very important, no matter how old a person is.【小题1】 _ is the most important way to protect our eyes.A. Natural eye careB. Taking medicineC. Seeing a doctorD. Being happy all the time【小题2】All the following causes can lead to bad eyesight e*cept_ .A. genes B. height C. reading D. puters【小题3】 What should you do if you have to work in front of the puter“A. Eat healthy foods.B. Clean the eyes by using cold water.C. Wear a pair of sunglasses.D. Have a rest after working for a while.【小题4】What do the underlined word “aging mean“A. doing differentlyB. blaming seriouslyC. being oldD. disagreeing with八、One day a poor man was cutting a big piece of wood near a river. Suddenly his old a*e (斧子) fell into the water. He felt very sad because he lost his only a*e. Then all at once a beautiful fairy (仙女) came out and asked the man what the was matter.“I have lost my a*e. he said, “It fell into the water when I was cutting the wood.The fairy showed him a gold a*e and asked, “Is that yours“No. said the man.The fairy then showed him a silver (银) a*e and asked again, “Is this yours“No. again answered the man.Then she showed him the old a*e.“Yes, that is mine. called out the happy man.“I know it well enough. said the fairy, “I only wanted to see if you would tell me the truth, and now Ill give you the gold a*e and the silver a*e besides (包括) your own one.根据短文容,选择正确答案。33One day , when the poor man was cutting wood near the river , .A.He fell into the water.B.His old a*e fell into the water.C.He met a young man .D.He found an a*e.34The poor man was unhappy because .A.He lost his only a*e.B.He couldnt keep cutting.C.The beautiful fairy didnt let him cut.D.He couldnt cut the wood.35The beautiful fairy gave the poor man a gold a*e and a silver a*e, but he didnt take them. Because he .A.didnt like them.B.knew these a*es were not his .C. didnt know they are dear (昂贵)D. was very rich .36Finally, the poor man had .A.only one a*e. B.two a*es.C.three a*es. D.many a*es.37The beautiful fairy helped the poor man, because the poor man was .A. poor. B. brave C. rich D. honest.(老实的)九、Have you ever heard of the group Westlife“ Maybe you have, but Im sure many of you dont know very much about it.Westlife is an
展开阅读全文
相关资源
正为您匹配相似的精品文档
相关搜索

最新文档


当前位置:首页 > 图纸专区 > 幼儿教育


copyright@ 2023-2025  zhuangpeitu.com 装配图网版权所有   联系电话:18123376007

备案号:ICP2024067431-1 川公网安备51140202000466号


本站为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,本站只是中间服务平台,本站所有文档下载所得的收益归上传人(含作者)所有。装配图网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。若文档所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知装配图网,我们立即给予删除!