资源描述
中考英语第三部分中考题型研究 话题1 哲理故事(含解析)A teenage girl couldnt stand her parents family rules, so she left home.She wanted to be famous. But she had poor education and several years later she had to ask for food on the street for a living. Now her father has died. Her mother is an old woman. But she is still looking for her daughter. She has been to every corner of the city. Wherever she goes, she puts up a big photo of herself on the wall. At the lower part of the photo she writes, “I still love you, e back home!”One day, the daughter saw one of the photos. The face was familiar(熟悉的), “Is that my mother?” She moved closer and read the words “I still love you” She cried. When she got home, it was early morning. She knocked on the door. The door opened itself. She rushed to her mothers bedroom. Her mother was sleeping. She woke her mother up, “Its me! Your daughter is back home!” The mother and daughter held each other, full of happy tears. The daughter asked, “Why is the door not locked? A thief could get in.” The mother answered softly, “The door has never been locked since you left.”The door of parents love for their children will never be closed.1. The girl left home because her parents were rude to her.2. The girl became famous after she left home.3. The mother put up her daughters photo on the wall so that she could find her daughter.4. When the girl came back home, the door was not locked.5. Parents will always love their children no matter what happened.【主旨大意】本文是一篇记叙文。叙述了一个小女孩不能忍受父母给她制定的规则,离家出走了。由于她接受的教育太少,她不得不当街乞讨。在此期间她的父亲去世了。她的母亲一直在寻找她。有一天她看见了她母亲在墙上贴的照片,她又回到了母亲的身边,母女相拥而泣。1. F【解析】细节理解题。题干意为:这个女孩离开家是因为她父母对她很粗鲁。根据文章第一句“A teenage girl couldnt stand her parents family rules, so she left home.”可知她离家出走是因为她不能忍受父母的规则,并没说是粗鲁。故表述错误。2. F【解析】细节理解题。题干意为:离开家后女孩不能出名了。根据文章第二段第二句“But she had poor education and several years later she had to ask for food on the street for a living.”可知女孩没有出名。故表述错误。3. F【解析】细节理解题。题干意为:这位母亲把她女儿的照片张贴在墙上以便她能够找到她的女儿。根据文章第二段第七句“Wherever she goes, she puts up a big photo of herself on the wall.”可知她母亲张贴的是她自己的照片,并不是她女儿的照片。故表述错误。4. T【解析】细节理解题。题干意为:当这个女孩回到家时,家门没上锁。根据文章第三段第六句和第七句“She knocked at the door. The door opened itself.”可知门没锁。故表述正确。5. T【解析】主旨大意题。题干意为:不管发生了什么父母都会爱自己的孩子。纵观全文,自从这个女孩离家出走,父亲病故。母亲终日寻找女儿,不辞辛苦。每夜都不锁门等女儿回家,可知此表述正确。
展开阅读全文